G33koskop (22.10.2011. @20:00): James Vasile: FreedomBox - Sloboda u kućištu

U subotu, 22.10. u 20h u Hacklabu u klubu MAMA, Preradovićeva 18, `James Vasile <http://hackervisions.org/?page_id=3>`__ će govoriti o `FreedomBoxu <http://freedomboxfoundation.org/>`__, maloj autonomnoj serverskoj infrastrukturi za svačiji dom koja ima za cilj omogućiti anonimnost i zaštiti privatnost komunikacije, nadasve u situacijama kada aktivisti i disidenti u brobi protiv represivnih režima trebaju decentraliziranu, anonimnu i šifriranu razmjenu informacija i kanale obraćanja javnosti.

O predavanju ***James Vasile: FreedomBox - Sloboda u kućištu*

Ova prezentacija je opći uvod i izvještaj o trenutnoj fazi razvoja projekta “FreedomBox" - projekta kojeg podupire neprofitna organizacija FreedomBox Foundation čiji je izvršni direktor James, a utemeljitelj Eben Moglen. FreedomBox je osobno serversko računalo koje dolazi sa slobodno-softverskim operativnim sistemom i aplikacijama, a koji je projektiran s ciljem da omogući i osigura osobnu privatnostu korisnika služeći im kao sigurna računalna platforma na kojoj mogu graditi distribuirane društvene mreže. Softver za FreedomBox sastavljaju programeri-volonteri iz čitavog svijeta koji vjeruju u slobodni softver i slobodno društvo.

Što je FreedomBox?:

  • e-mail i telekomunikacijske tehnologije koje štite privatnost i onemogućuju prisluškivanje;
  • platforma za objavljivanje sadržaja koja zaobilazi represiju i cenzuru javnog govora;
  • organizacijska alatka za prodemokratske aktiviste u represivnim režimima;
  • komunikacijska mreža koja može služiti u hitnim situacijama krize.

FreedomBox ljudima u ruke i pod njihovu kontrolu stavlja šifriranu glasovnu i tekstualnu komunikaciju te anonimni sistem objavljivanja, društveng umrežavanja, dijeljenja medijskih sadržaja i (mikro)blogiranja. Većina potrebnog softvera već postoji: TOR za anonimni pristup mreži, GNUPG za šifriranje komunikacije, virtualne privatne mreže itd. Postoje već i malena, niskovatna računala poznata kao "server na utičnici" (plug server) na kojima se taj softver može vrtiti. Teži dio zadatka je integrirati te tehnologije, distribuirati ih i olakšati njihovu primjenu bez potrebe za stručnom pomoći. Također potrebno je i decentralizirati njihovu distribuciju i pristup resursima tako da korisnici ne moraju ovisiti i vjerovati centraliziranoj infrastrukturi.

Upravo je to zadatak FreedomBoxa: mi integriramo zaštitu privatnosti upotrebom jeftinih "servera na utičnici" ne bi li svakome omogućili da zaštiti svoju privatnost. Vaši podaci ostaju u vašem domu i po njima ne mogu rudariti vlade, milijarderi, lupeži ili pak zabadala od susjeda. Upotrebom FreedomBoxa u svom domu, bez obzira na tehnološke vještine, možete uživati u sigurnoj, privatnoj i anonimnoj komunikaciji!

FreedomBox je suradnički projekt programera iz čitavog svijeta koji vjeruju u slobodni softver i slobodno društvo. Mnogi od njih dolaze iz zajednice razvijatelja Debiana, a mnogi iz drugih kutaka svijeta informacijskih sloboda.

O predavaču

James Vasile je dugogodišnji korisnik i zagovornik tehnologija dijeljenja i kreativnih medija. Izvršni je direktor u FreedomBox Foundation, viši pravni savjetnik u Software Freedom Law Center i član upravnog odbora neprofitne organizacije Open Source Matters koja je nositelj Joomla projekta. James je doktorirao pravo na Columbia Law School, a prethodno je diplomirao politologiju i ekonomiju na Fordham University. Također pisao je kod i dokumentaciju za brojne FOSS softverske projekte.