predavanje :: Aaron Ximm: Internet Archive :: 27.11. u 18h @ MAMA/Hacklab

MaMa i Hacklab u MaMi vas pozivaju u utorak 27.11. od 18h na predavanje:

Aaron Ximm: Internet Archive (`archive.org <http://archive.org/>`__)

Internet Archive (http://www.archive.org) je neprofitna digitalna knjižnica koja je utemeljna 1996. s misijom da učini “opće dostupnim svo znanje”.

U cilju ostvarenja te misije Archive od sredine 90-ih arhivira cijelokupni javno dostupni internet, kojemu se može pristupiti preko sučelja Wayback Machine (http://web.archive.org). Nedavno je Archive krenuo i u misiju da poskenira i sačuva po primjerak svake knjige koja je ikada tiskana na engleskom – a možda jednom čak i svake knjige koja je uopće izdana. Iako nije jedini koji radi na tome, Archive je jedina neprofitna institucija koja to čini u cilju javnog interesa i javnog dobra – očuvanja digitalnih zajedničkih dobara.

Neki od istaknutijih projekata na kojima Archive trenutno radi je pokretanje servisa za pretraživanje i posuđivanje televizijskih vijesti, a koji se zasniva na naprednom pretraživanju opcionalnih titlova televizijskih vijesti na engleskom jeziku s desetaka kanala koji se snimaju 24 sata, 7 dana u tjednu. Također, prelazak na BitTorrent protokol za peer-to-peer prijenos arhiviranih podataka (trenutno Archive prati i dijeli više od dva milijuna torrenta).

Interesi Archivea često su srodni interesima poznatih tehnoloških organizacija, između ostalog naših saveznika kao što su Electronic Frontier Foundation, Wikimedia, Mozilla i Long Now Foundation.

Aaron Ximm je viši inženjer u Inernet Archiveu. Njegove glavne zadaću su update zbirke Project Gutenberg, razvijanje infrastrukture za distribuirani crawling domena od visokog značaja i visoke frekvencije posjeta, izrade probnog koncepta osobnog digitalnog arhiviranja i, u posljednje vrijeme, proširenje kapaciteta Internet Archivea i distribucija preko BitTorrent protokola.

U paralelnom životu bavi se ambijentalnim zvučnim snimkama i zvukovnom umjetnošću. Najpoznatiji je po  kompozitorskom, instalacijskom i izvedbenom radu kao Quiet American, a većinu njegovog stvaralaštva možete potržiti na http://www.quietamerican.org.

Gostovanje Aarona Ximma realiziramo uz pomoć Kiberpipinog festivala HAIP, koji se 28-30.11. održava u Ljubljani na temu “Javna knjižnica – funkcionalni prototip za budućnost” (http://2012.haip.cc). {copyLeft to-me}